Anna Magdalena Bachin elämästä

Nainen katsomassa lintuhäkkiin, jossa keltainen linta. Ikkuna taustalla.

Musiikkikuvaelma

Laulusolisti ja päänäyttelijä mezzosopraano Virpi Räisänen
Pekka Elsilä, traverso
Johanna Leponiemi, barokkiviulu
Riina Salminen, barokkisello
Virve Räisänen, cembalo
Alma Leponiemi, lapsinäyttelijä

Vapaa pääsy. Ohjelma 15 €, ohjelmia ennakkoon kirkkoherranvirastosta.

Pienoiskuvaelma, musiikki J.S.Bach ja C.P.E.Bach.“Liefde van Anna Magdalena Bach” Käsikirjoitus Elsina Jansen - suomennos ja mukaelma Virpi Räisänen. Esityksen kesto 1h. Kemin kirkossa sunnuntaina 27.3. klo 19

Esitys on alunperin käsikirjoitettu Alankomaissa mezzosopraano Virpi Räisäselle ja Domestica Rotterdam ensemblelle. Kuvaelma on Suomessa esitetty aiemmin eri yhtyekokoonpanolla Oulunsalo Soi -tapahtumassa 2018 ja lokakuussa 2021 Oulussa ja Raahessa. Nyt tämä koskettava näyttämöllinen teos tuodaan Kemiin pohjoisen perioidisoitinkokoonpanon voimin.
Bachin musiikki sytyttää muusikon ja kuulijansa. Musiikin esittäminen Bachien ajan soittimin luo esitykseen autenttisen sävyn ja antaa syvän elämyksellisen kokemuksen. Esityksessä kuullaan tunnettuja Johann Sebastian Bachin sävellyksiä kuten Badinerie, Bist du bei mir, Air ja Ich habe genug. Ohjelmassa mukana myös C.P.E.Bachin musiikkia. Kokenut oopperalaulaja saa esille tunnustetut kykynsä draamallisessa ja musikillisessa ilmaisussa. Sisältö on koskettava, suurperheen äidin Anna Magdalenan tuntemukset ovat lähellä monen elämänpiirissä.
Anna Magdalena Bach oli Johann Sebastian Bachin toinen vaimo. Pari avioitui 1721 Köthenissä 17 kuukautta sen jälkeen, kun Bachin ensimmäinen vaimo oli kuollut.
He saivat yhdessä 13 lasta, joista seitsemän kuoli lapsena. Musiikillisten numeroiden ja näyttämöllisten kohtausten avulla Anna Magdalena käy läpi elämäänsä, rakkauttaan ja äitiyttään.
Tasapainoilu äitinä, äitipuolena ja puolisona tuntuu välillä raskaalta, varsinkin kun elanto on tiukassa. Suru lasten nenetyksistä seuraa päivittäin, mutta musiikki ja rakkaus puolisoon sekä usko Jumalaan kantavat elämässä eteenpäin.
Anna Magdalena Bach tunnetaan lähinnä miehensä vaimollensa kokoamasta Notenbüchleinista. Hän oli myös Bachin perheen tärkeä nuottien kopioija ja yllättävästi musiikinhistoriamme yksi ensimmäisistä koulutetuista naispuolisista ammattilaulajista. Laulu-uransa aikana hän oli jopa tunnetumpi kuin tuleva miehensä. Laulaminen jäi kun Anna Magdalena omistautui miehelleen ja perheelleen. Aviopuolisoansa 16 vuotta nuorempi Anna Magdalena kuoli 58-vuotiaana ”järkyttävissä olosuhteissa”, kuten aikalaiset ovat dokumentoineet.

• Musiikki Musiikki