Uutislistaukseen

urut1.jpg Urkujen julkisivupillit viedään Sotkamon urkurakentamolle korjattavaksi. Julkisivua purkamassa Anu Korva-Harju ja Peetu Harju.

Kemin kirkon urkujen peruskorjaus käynnissä

13.1.2021 14.27

Kemin kirkon urkujen peruskorjaus aloitettiin 11.1.2021. Vuosi sitten kilpailutetun peruskorjauksen tekee Sotkamon Urkurakentajat Oy.

Kemin kirkon urut valmistuivat huhtikuussa 1935 eikä niille ole aiemmin tehty vastaavan laajuista korjausta, vaikka normaaliksi peruskorjausväliksi suositellaankin 30 vuotta. Peruskorjauksen tärkeimpänä tavoitteena on toimintavarmuuden parantaminen, uusimalla lähes 3000 nahkaista ja puista paljetta sekä korjaamalla haljenneet puuosat saavutetaan alkuperäisen kaltainen huoltovapaa tila. Lisäksi suoritetaan muita huoltotöitä, kuten urkujen puhdistus, vaurioituneiden pillien korjaus, urkujen viritys sekä kosmeettisia töitä kuten julkisivupillien korjaus.

Kemin kirkon urut ovat soittimena muuttamattomat, eli niihin ei ole tehty valmistumisen jälkeen soinnillisia muutoksia eikä niihin ole asennettu soittimen hallittavuutta muuttavia laitteita. Alkuperäisyyttä vaalitaan edelleen, urkujen soinnin suhteen pysytään alkuperäisessä eikä moderneja soittoapulaitteita asenneta. Näin ylläpidetään myös suomalaista urkujenrakennushistoriaa.

Peruskorjauksen aikana Kemin kirkko on käytössä viikonloppuisin lähes normaalisti, arkipäivisin kirkko on kuitenkin varattu urkujen peruskorjaukselle. Parvet on suljettu.

Urkumusiikki ei kuitenkaan hiljene peruskorjauksenkaan aikana, vaan kirkkoon tuotiin nykyaikaiset Mixtuur-virtuaaliurut. Kemin kirkkoa hetken palveltuaan virtuaaliurut viedään Peurasaaren kappeliin, jonka vanha ja epävarmaksi käynyt sähkösoitin saa väistyä.

Kemin kirkon urkujen peruskorjaus valmistuu alustavan arvion mukaan viikolla 12.

Seuraa urkuremontin etenemistä Kemin seurakunnan facebookista

Peruskorjauksen ajan Kemin kirkossa urkumusiikkia soitetaan nykyaikaisilla Mixtuur-virtuaaliuruilla.